وقتی که دچار خارش کف سر یا پشت سر میشوید، مطمئنا دیگر نمیتوانید به چیز دیگری فکر کنید. شاید فکر کنید که خارش کف سرتان هرگز از بین نمیرود، اما اینطور نیست. روشهای درمانی خاصی بسته به دلایل خارش کف سر وجود دارند که در این مقاله از وبسایت نیوتیس قصد داریم یازده علت و روش درمان خارش کف سر را برایتان بازگو کنیم.
گاهی اوقات خارش پوست سر با علائم قابل مشاهدهای مانند پوسته پوسته شدن و شوره سر همراه است، اما برخی مواقع نیز خارش سر میتواند بدون هیچگونه تغییر پوستی ایجاد شود. گرچه خارش کف سر معمولا ناشی از بیماری حادی نیست، اما میتواند نشانه یک بیماری زمینهای باشد.
برای خلاص شدن از خارش کف سر، ابتدا باید دلایل خارش کف سر را پیدا کرد و سپس به دنبال روشهای درمانی رفت. در این مطلب ۱۱ دلیل و علت خارش کف سر همراه با توصیههای متخصصان برای درمان خارش کف سر آورده شده است.
دلایل متعددی وجود دارند که باعث خارش کف سر و پوسته پوسته شدن آن و خشکی پوست سر میشود که عبارتند از:
شایعترین علت خارش کف سر و ریزش مو، ابتلا به بیماری درماتیت سبورئیک است که بیشتر به عنوان شوره سر شناخته میشود. اگر خارش کف سر دارید و پوسته پوستههای زرد و سفید رنگی روی مو یا لباس خود میبینید، احتمالا شوره سر دارید.
اگر دلیل و علت خارش کف سر، شوره سر باشد، استفاده از انواع شامپو ضد شوره سر و درمان های پوست سر میتواند کمککننده باشد.
علت ایجاد شوره سر و راه های درمان آن را در این مقاله بخوانید.
اگر حساسیت آلرژیک دارید و دچار خارش کف سر شده اید، باید ابتدا چیزی را که به آن حساسیت دارید، پیدا کنید. خارش کف سر به علت حساسیت معمولا با بثورات پوستی همراه است که به این شرایط درماتیت تماسی آلرژیک گفته میشود.
این مشکل معمولا در بین افرادی که موهای خود را رنگ میکنند رایج است. چرا که در رنگهای شیمیایی مادهای به نام پارافنیلن دی آمین (PPD) است که در رنگ وجود دارد که معمولا حساسیتزا است. همچنین ممکن است به شامپو، نرم کننده یا سایر محصولاتی که در تماس با پوست سرتان است، حساسیت داشته باشید. اگر اینطور باشد، احتمالا هر نوع محصول بهداشتی شوینده اعم از انواع شامپوها و نرم کننده، ماسک مو که با موهایتان تماس پیدا میکند، شرایط را بدتر کرده و باعث بروز جوشهای خارش دار خواهد شد.
در این حالت برای از بین بردن علت خارش کف سر، باید استفاده از محصولی که باعث واکنش شده است را متوقف کنید. اگر در پیدا کردن محصول و یا مواد غذایی که به آن حساسیت نشان دادهاید، مشکل دارید، از یک متخصص پوست کمک بگیرید.
کهیرها برجستگیهای قرمز روی پوست هستند که باعث خارش پوستی شدید میشوند و میتوانند در هر نقطه از پوست از جمله پوست سر بروز کنند. کهیر معمولا در عرض چند ساعت ظاهر شده و از بین میرود. البته گاهی کهیر عود میکند. اگر کهیر بیش از ۶ هفته روی پوست سر یا بدن باقی بماند و باعث علت خارش کف سر شود، به آن کهیر مزمن گفته میشود.
کهیر اغلب خود به خود از بین میرود، اما اگر طولانی مدت باشد و باعث خارش کف سر شود، حتما باید از روشهای درمانی کمک بگیرید. متخصصان پوست اغلب کهیر را درمان میکنند.
یکی از رایجترین دلایل و علت های خارش کف سر، ابتلا به شپش سر است. اگر مشکوک هستید که شپش سر گرفتهاید، حتما از فرد سومی درخواست کنید که موهای شما را از نزدیک بررسی کند تا از وجود شپش روی سرتان مطمئن شود.
برای از بین بردن علت خارش کف سر بر اثر شپش سر، بعد از مراجعه به پزشک باید دو دوره درمانی از شامپوهای ضد شپش استفاده کنید تا شپش سر به طور کامل ریشه کن شود.
گال روی پوست سر میتواند باعث خارش شدید، بثورات و برآمدگیهای کوچکی شود. گال توسط یک حشره کوچک به نام کنه ایجاد میشود. اگر این کنهها در پوست سر شما فرو بروند، دچار خارش کف سر شدید میشوید. خارش کف سر شایعترین علامت گال است و میتواند آنقدر شدید باشد که باعث بیخوابیتان شود.
برای اطمینان از ابتلا به گال، ابتدا باید به پزشک عمومی یا متخصص پوست مراجعه کنید. اگر گال دارید نیاز به درمان پزشک متخصص دارید.
بر خلاف نامش، عامل بروز کرم حلقوی پوست سر، کرمها نیستند. این بیماری ناشی از عفونت قارچی است. اگر علت خارش کف سر بر اثر مشاهده جوش های قرمز و ملتهبی در کف سر شماست، احتمالا به عفونت قارچی کرم حلقوی مبتلا شدهاید.
درمان کرم حلقوی پوست سر نیاز به تجویز دارو دارد، بنابراین حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. متخصصان پوست به راحتی این بیماری را درمان میکنند.
حدود ۵۰ درصد از افرادی که پسوریازیس پلاکی دارند، خارش کف سر دارند و پوست سرشان بسیار ملتهب است. مبتلایان به پسوریازیس معمولا روی پوست سر خود لکههای قرمز، پوسته پوسته شوره مانند، نقرهای دارند. پوست سر این افراد بسیار خشک است. پسوریازیس پوست سر یک علت خارش کف سر است و خفیف و شدید میشود. پوست سر در این بیماری معمولا تا پشت گردن یا پشت گوش ملتهب است.
درمانهای زیادی برای پسوریازیس پوست سر وجود دارند. برخی از افراد با انواع شامپوهای دارویی و یا درمانهای دیگر بدون نسخه پزشک تسکین پیدا میکنند. مثلا با استفاده از نرم کننده یا انواع شامپوهای درمانی و… درمان میشوند.
ابتلا به درماتیت آتوپیک یکی دیگر از دلایل و علت های خارش کف سر است. این حالت نوعی اگزمای پوستی است که معمولا روی پوست سر ایجاد میشود. در این شرایط پوست سر قرمز شده و اغلب با خارش کف سر همراه است.
از آنجایی که پوست سر با پوست سایر نقاط بدن متفاوت است، لذا برای درمان خارش در اثر درماتیت آتوپیک باید به پزشک متخصص مراجعه کرد.
خارش کف سر به همراه سایر علائم شایع میتواند نشانهای از وجود مشکل عصبی باشد. اگر به دیابت و زونا مبتلا شده باشید، قطعا باعث تأثیر منفی روی اعصابت و نهایتا یکی از علت های خارش کف سر شما خواهد شد.
در این شرایط صرفا باید به پزشک متخصص مراجعه کنید، چرا که دیابت و زونا نیاز به درمانهای دارویی خاص تخصصی دارد.
جای زخم به اعصاب آن منطقه آسیب میرساند. اگر ریزش مویی دارید که باعث ایجاد زخمهای عمیق شده است، این زخمها ممکن است به اعصاب شما آسیب رسانده باشند. آسیبهای ناشی از زخم میتوانند عامل اصلی دلایل و علت های خارش کف سر باشند. البته زخم باعث ریزش موی شدید و نهایتا خارش کف سر میشود.
در چنین مواقعی به منظور درمان جای زخم علاوه بر استفاده از داروهای برطرفکننده جای زخم باید به پزشک متخصص مراجعه کرد.
ابتلا به سرطان پوست یکی دیگر از علت های خارش کف سر است. در این شرایط علاوه بر خارش کف سر، علائم دیگری نظیر پوسته پوسته شدن و التهاب کف سر مشاهده میشود.
در شرایط ابتلا به سرطان پوست و بروز علائمی نظیر خارش کف سر، برای درمان صرفا باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. پزشکان در تشخیص سرطان پوست تخصص دارند و به خوبی تشخیص میدهند که عامل اصلی خارش کف سر چیست.
اطلاعات بیشتر درباره علت خارش پوست کف سر و بدن را در این مقاله بخوانید.
خارش کف سر معمولا با احساس گزگز یا درد همراه است که البته خاراندن کف سر باعث میشود که احساس بهتری داشته باشید و یا شاید در پارهای موارد باعث احساس درد شود.
علائمی که معمولا با همراه با خارش کف سر و ریزش مو ظاهر میشوند، عبارتند از:
از آنجایی که شبها، سر و موها در تماس با رختخواب و عوامل محیطی است، ممکن است عوامل تحریک زای بیشتری را تجربه کند، به همین علت معمولا شبها احساس خارش سر بیشتر میشود. البته اگر خارش کف سر و یا خارش پشت سر مربوط به بیماریهای زمینهای باشد، نیز ممکن است شبها شدت پیدا کند.
اگر خارش کف سر ظرف مدت چند روز از بین نرفت و با ریزش مو، درد، زخم یا خارش شدید همراه شد، حتما باید برای درمان خارش کف سر به پزشک مراجعه کنید. چرا که اگر خارش کف سر به دلیل عفونت قارچی، شپش و برخی عوامل دیگر باشد، بدون درمان دارویی از بین نمیرود.
به منظور درمان خارش کف سر، علاوه بر تجویز دارویی و معاینه فیزیکی، ممکن است پزشک از پوست سر نمونهبرداری کند تا علت اصلی خارش کف سر را پیدا کند. در این گونه شرایط نمونه پوست به آزمایشگاه فرستاده میشود تا از لحاظ وجود قارچ و باکتری و یا شپش ارزیابی شود. با این حال، اکثر پزشکان میتوانند علت خارش کف سر را از طریق معاینه دقیق و بررسی تاریخچه پزشکی تشخیص دهند.
معمولا بنا به علت خارش کف سر، درمان خارش کف سر مشخص میشود. به عنوان مثال، شوره سر از طریق شستشوی مکرر مو با شامپوهای ضد شوره و البته مراقبتهای بعد از آن درمان میشود و یا خارش کف سر ناشی از شپش با شستن موها با شامپوهای ضد شپش یا استفاده از دارویی که شپش را از بین میبرد درمان میشود و یا خارش کف سر ناشی از استفاده از شامپوهای نامناسب، با استفاده از شامپوهای ضد خارش و التهاب درمان میشود.
به طور کلی هر داروی پوست سر به روشی منحصر به فرد عمل میکند. مانند کاهش چربی روی پوست سر یا کشتن قارچ. داروهایی که ممکن است برای درمان خارش کف سر و شوره سر استفاده شوند، عبارتند از:
اگر خارش کف سر به دلیل واکنشهای آلرژیک باشد، باید استفاده از محصولی که باعث واکنش شده است را قطع کنید و در صورت شدید بودن واکنش با پزشک مشورت کنید.
روش های درمان خانگی خارش سر را در این مقاله بخوانید.
با شستن منظم موها و از بین بردن چربیهای تجمع یافته روی موها میتوانید تا حد زیادی خارش کف سر را کاهش دهید. موهای خود را با آب گرم (اما نه خیلی داغ) بشویید تا از تحریک و خشکی پوست سر جلوگیری کنید. برای کاهش واکنشهای آلرژیک، سعی کنید از استفاده از محصولاتی که حاوی موارد زیر هستند خودداری کنید:
البته اگر خارش کف سرتان به علت وجود شپش است، به منظور جلوگیری از انتشار شپش از تماس فیزیکی با افراد مبتلا به شپش سر خودداری کنید که این راهکار شامل خودداری از اشتراک گذاری وسایل شخصی زیر است:
در این مطالب با ۱۱ دلیل و علت خارش کف سر و نحوه درمان خارش کف سر آشنا شدید، اما دلایل خشکی سر و همچنین خارش کف سر زیاد هستند. اگر شما هم به دلیل خاصی دچار خارش کف سر هستید و دوست دارید که تجربیات خود را با دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید، خوشحال خواهیم شد که نظرات خود را پایین این مقاله کامنت کنید.